Természetvédelmi szabályok

 

 A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi iránymutatásai:

Kérjük, hogy a 33. sz. főút – Tisza jobb partja – IX. öblítőcsatorna bal partja – Nyárád-ér – Eger-patak – az 57, 58, 59 alappontokat és a főutat összekötő képzeletbeli vonal által határolt területrészen február 1-től június 15-ig ne közlekedjenek. A fenti területen az év többi napján lehetőség szerint csak elektromos motorral, vagy emberi erővel hajtott csónakot használjanak. Ez nem vonatkozik a Tisza főmedrére, a IX. öblítőcsatornára és az Aponyháti-csatornára. A Kerek-tó, a Hordódi-Holt-Tisza és a Háromágú nevű vízrészeket kérjük, egész évben ne látogassák.

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó területeken kerüljék a sátorozást, kempingezést, tűzgyújtást.

A természetvédelmi oltalom alatt álló területeken tilos a növény- és állatvilág károsítása, ezért kérjük, hogy kerüljék:
- a természetvédelmi oltalom alatt álló állatok szaporodási helyének, illetve a madártelepek 200 méternél jobban történő megközelítését;
- a vízi járművel való közlekedést a hínármezőkön (tündérfátyol, tündérrózsa) keresztül;
- engedély nélkül horgászstég elhelyezését.

Vízi közlekedés a Tisza-tavon:

1.Az Óhalászi-Holt-Tisza, a Porong-tava, az Ispán-tava, a Hód, a Gaznyilas és a Partos-fenék nevű területeken tilos belső égésű motorral közlekedni.
2.A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó egyéb vízterületeken 4 kW teljesítményig engedélyezett a belső égésű motor használata.
3.A Tisza medrére, a tiszavalki kikötőből a Tiszába vezető IX-es öblítőcsatornára, valamint a Tiszafüredi-Holt-Tiszától a Tiszába vezető X-es öblítőcsatornára nem vonatkozik a 4 kW-os korlátozás.
4.A Tisza-tó 200 méteres parti zónájában és a csatornákban a megengedett maximális sebesség 10 km/óra.

map

A Tisza-tó térképe (Nagyításhoz kattintson a képre!)